26 Ağustos 2007 Pazar

Bebeğiniz ve Köpeğiniz

Ah işte bir bebek sahibi olacağınızı öğrendiniz. Ne güzel. Evinizde de dört ayaklı bir bebeğiniz daha var. Ve etrafınızdan, ailenizden artık köpeğinizin başkasına verilmesi için baskılar da başladı bile. Bebeğinizi ve köpeğinizi sağlıklı bir uyumla bakamayacağınız endişeleri de büyüyor içinizde. Olayları kontrol edemeyeceğiniz korkuları ile onu evden uzaklaştırmayı düşünmeye başladıysanız bu yazımız tam size göre.
Bu yazımızda Bebeğinize birlikte yaşamınızda oluşacak değişikliklere köğeğinizin uyum sağlayabilmesi için size yol göstermeyi ve bir köpeğin daha yuvasını kaybetmemesine yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Dünya da bir çok insan bunu başardı, çocukları ve köpekleriyle mutlu, sağlıklı bir yaşam kurdular. Sizde bu kişilerden biri olabilirsiniz.
Öncelikle durumu köpeğinizin gözünden görmeye çalışın, zamanının büyük bölümünü sizinle geçirirken bebek yüzünden birden bire kenara itilen bir köpek, bebeğinize karşı tavır alabilir, kıskanabilir. Bu nedenle bebeğin varlığı köpeğe pozitif çağrışımlarla tanıtılmalıdır.
Bebeğiniz doğmadan altı ay öncesinden başlayarak, köpeğinizin sizden daha az ilgi görmesine alıştırın. Daha az ilgi görmeye alışan köpeğiniz, bunu bebekle ilişkilendirmeyecek, kıskançlığı da engelleyecektir. Oyun ve beslenme sırasının gelmesini beklemeye ve bu arada kendi kendine yetmeye alışmasını sağlamak size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Bebek doğduğunda kıyafetlerini köpeğinizin bebeğin kokusuna alışması için önceden eve getirerek ödül ve okşamalarla köpeğinize tanıştırabilirsiniz.
Köpeğiniz çocuklara alışık değilse bebek doğmadan önce mümkün olabildiğince çok çocukla tanıştırın. Önce korkmadan sakin sakin oturabileceğine güvendiğiniz 8-9 yaşındaki çocuklarla başlayın. Başta köpeği görmezden gelerek sadece yere ödül yiyecekleri düşürmelerini söyleyin. Böylece köpek çocukların iyi bir şey olduğunu öğrenecektir. Daha sonra sevmeye ve elden beslemeye devam edin.
Daha sonra daha ufak çocuklara geçebilirsiniz. 3-4 yaşındaki çocuklar bunun için uygundur; fakat başta çevrede bağrışıp koşuşturarak köpeği heyecanlandırmayacaklarından emin olmalısınız.
Köpeğiniz çevresinde çocukların varlığına alıştığında bebeklere geçebilirsiniz. Kucağında bebekleri ile arkadaşlarınızı size davet ederek gelişme sağlayabilirsiniz.
Köpeğinizi sizi kucağınızda bir şeyle görmeye alıştırın.Bunun için gerçekçi ve tercihen ağlayan bir oyuncak bebek alıp onla ilgileniyor gibi yaparken yere ödül yiyecekleri düşürün. Bu köpeğinizi çok heyecanlandırıyorsa başta köpeğin hiç ilgisini çekmeyecek bir nesneyle başlayın ve başta bebeğe yaptığınız gibi ona ilgi göstermeyin. Kendinizi biraz aptal hissetseniz de bir yastıkla başlamak iyi bir seçenek olabilir.
Bebek doğmadan çok önce köpeğinizin üzerinize çıkmasını artık engellemeniz gerekiyor. Dört ayağı da yerde olmadığı sürece onu görmezden gelin. Üzerinize sıçradığında onları aşağı itmekten ya da konuşmaktan çok arkanızı dönün. Çünkü bu davranışları oyun olarak algılayabilirler.
Köpeğiniz mamasını kıskanıyorsa bebek çevrede emeklemeye başlamadan önce bu huyundan vaz geçirmeniz gerekmektedir. Köpeğinizin öğününü küçük parçalar halinde verin. Her seferinde kabındakini bitirince yenisini eklemek için yanına gidip kabını önünden alarak onu küçük öğünler halinde besleyin. Böylece mama kabına yaklaşan insanları yemeğini çalacağından çok ona yeni mama getirdiği çağrışımı ile görmezden gelecektir.
Oyuncaklar problem yaratabilir. Oyuncaklarını evin her yerine dağıtan köpekler kendininkilerle bebeğinkini ayırt edemeyebilir. Hatta paylaşım konusunda isteksiz davranması doğaldır. Oyuncakları etrafta bırakmak iyi bir fikir olmasa da ikisinin de oyuncakları birbirinden ayrılmalıdır. Ayrıca "bırak" komutu güvenliği arttırıcı bir tedbir olabilir.
Bebek doğduktan sonra ne kadar bebek ile çok yakından ilgilenseniz de köpeğinize asla terkedilmiş ya da bir kenara itilmiş hissettirmemeli ve düzenli egzersiz ve bakımına özenle devam etmelisiniz.
Kaynak:bebekkokusu

Hiç yorum yok: